В центъра на София на най-наситената с театрален и културен живот улица „Георги С. Раковски” № 98, вече 70 години посреща своята публика Военният театър под различни имена „Театър на народната армия”, „Театър на въоръжените сили”, „Театър Народна сцена”, „Театър на българската армия”, а от 2000 г. до днес – Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”

Историята на това място, орисано сякаш за срещи с творческата енергия на поколения български артисти, както и с разнородни политически събития, започва по-назад в годините. Тя все още ни поднася изненади и пази още много тайни и любопитни подробности.

Началото слага един унгарски търговец на тютюн, Алдар Оттай. Освен с търговия, той, както бихме казали днес, развива и културни проекти. През 1907г. заедно със своя съгражданин Сигмунд Силаги построява първото съвременно кино в София, а именно „Модерен театър”, което се намира на днешния бул. „Мария Луиза”.През 1925г. Алдар Оттай построява на ул. „Раковски” № 98 второ културно средище – кино-театър „Роял” и основава акционерно дружество за стопанисване и отдаване под наем на двата киносалона. Поради добрата акустика на сградата тук са се провеждали симфонични концерти, произнасяли са се пламенни политически речи, събирали са се благотворители, чествани са големи артисти, като Кръстьо Сарафов, организирали са се бенефиси.

Киносалонът постоянно се отдава под наем. Може би затова на 30 ноември 1930г. в резултат от късо съединение на сцената избухва пожар, поради неправилно съхранение на декорите. Кметът на София създава специална комисия под ръководството на Юрий Захарчук, началник на пожарната служба. Нарочната комисия подготвя план, в който можем да видим, че входът откъм улица „Раковски” е кафе-сладкарница, а зад нея има и бюфет, завършващ с коридор и вход към киното.

  • гр.София, ул. „Георги С. Раковски“ 98
  • Телефон:  029872303 , 0878 199 010
  • Имейл: tba@art.bg
  • театър,театрални представления,актьори театър българска армия,спектакъл,български артисти,
  • театрални постановки, голяма сцена,камерна сцена,драма,смях,комедия,трагедия,
  • театрални пиеси, аскер аплодисменти,режисьори театър българска армия.
Работно време от понеделник до петък от 09 часа до 19 и 15 часа.
  • Линк към сайта: https://sofiatheatre.eu/tiramisu-gostuva-v-teatur-bulgarska-armiya__6729