Културен център “Двореца” е държавен културен институт създаден от Министерския съвет на Република България по предложение на министъра на културата. Предмет на неговата дейност е опазване на паметниците на културата, тяхното съхранение и развитие.

Във връзка с дейността на ДКИ „Културен център „Двореца“ и Закона за достъп до обществена информация, съгл. Заповед РД-08-25/20.10.2017г., можете да се обърнете към отговорния служител на тел: 0579 76849 или на e-mail: dworeca@abv.bg.

Основните цели и задачи на института са възстановяване и обогатяване на културно-историческите обекти и природното богатство, създаване и разпространение на културни ценности, развитие на културния и познавателен туризъм и популяризиране на културно-историческото наследство. В “Двореца” – Балчик съществуват традиции за културни изяви. Обстановката предлага възможности за провеждане значими национални и международни фестивали, конкурси на млади таланти, изложби, пленери на художници и скулптори, реализация на малки театрални форми, заснемане на филми и клипове и др.

Привличането на хората на културата и изкуството и предоставянето на условия за творчество спомага за нарастване популярността на обекта. Културните изяви в съчетание с романтичната обстановка доставят естетическа наслада у посетителя и оставят в него траен спомен от срещата с прекрасното.

Двореца

Преди по-малко от век край малката рекичка на морския бряг дремели само три стари воденици, а из пръснатите по напечените склонове лозя събирали сладост гроздата… Балчик напомня на забравено кътче от романтичния ориент, когато през 1913 г. временно става румънско владение. В него се влюбват художници и поети, а по-късно румънската кралица Мария избира живописната местност около реката, за да изгради своята резиденция – своето „Тихо гнездо” на морския бряг. Това не е дворец като всички други.

Тук няма внушителни помпозни сгради, не личи стемеж да се вдъхне величие или могъщество. Напротив – всичко сътворено от човека е вписано в пейзажа така, сякаш винаги е било тук – малките каменни вили с покриви от турски керемиди, приютявали някога кралицата, семейството и антуража й са разпръснати из великолепния парк. Израстналите край реката огромни каваци нарочно са заобикаляни при прокарването на алеите, дори трите воденици все още са тук …

Архитектурно-парков комплекс „Двореца” е отворен за посещение целогодишно, включително в почивни и празнични дни. Архитектурно-парков комплекс „Двореца” е достъпен от 3 входни точки – от северната си страна /официален вход/, от крайморски път „Балчик – Албена“, както и откъм морето.Работно време на каси и музей:Зимно работно време: 9:00 до 17:00 ч. Лятно работно време: 8:00 до 20:00 ч.

Входна такса за посещение: Възрастни – 7 лева

Деца /от 7 до 18 години/– 2 лева

Деца до 7 години – безплатен вход

Пакетна цена за семейно посещение (родители с деца) – 14 лева

Експедиенти – 3 лева

Хора със специфични потребности – безплатен вход и мобилни съоръжения

Снимка с кралицата – 2 лева

Групови посещения /при представяне на списък/:

За група от възрастни – водачът /екскурзовод/ влиза безплатно;

За група от деца/учащи – по един ръководител на 10 деца влиза безплатно.

Архитектурно-парков комплекс „Двореца” е един от 100-те национални туристически обекта. В списъка на Българския Туристически Съюз той е под номер 24. Печати на туристическите книжки можете да получите в Инфо центъра на културния институт, както и в сграда „Тихото гнездо“.

Работно време на Рецепция на вилно селище „Двореца”:

Зимно работно време: от понеделник до петък – 8:30 – 17 ч., събота и неделя – денонощно.

Лятно работно време: Денонощно, без почивен ден.

Работно време на администрацията на Културен център „Двореца”: От понеделник до петък – 9:00 до 17:30