Понятието СОТ всъщност представлява сигнално-охранителна техника. Това е съвкупност от различни видове оборудване: сензори, камери, датчици и др.

Благодарение на нея се осъществява мониторинг и видеонаблюдение на конкретен обект и се получават навременни сигнали за неправомерно нахлуване в него.

Преди избора и покупката на такъв тип техника трябва да се вземат предвид няколко важни фактора:

обхват на камерите;
анализ на обектите, които ще бъдат охранявани;
вид на алармените системи;
филтриране на фалшивите сигнали;
дистанционно управление на техниката;
контрол на осветлението;
каква е охранителната СОТ система —  жична или безжична;
дали ще има комбинация от средства за охраняване на обекта — пожароизвестителна и алармена система, видеонаблюдение и т.н.

Какво е СОД?

Съкращението СОД се отнася до един от видовете сигнално-охранителни дейности, определени в Закона за частната охранителна дейност. СОД се извършва след изваждане на специален лиценз, който се разделя на два подтипа — регионален и национален. Сигнално-охранителната дейност се изпълнява от мобилни охранителни екипи, патрулиращи из района, в който фирмата оперира, и проверяващи пратените към тях сигнали за неправомерно проникване в даден обект. Тяхно задължение е да пристигнат на мястото на сигнала до няколко минути, а основната им функция е да предоставят сигурност и спокойствие на своите клиенти.

Инсталирането на системи за сигурност може да се съчетае с наемането на лична охрана, която да пази частни имоти и сгради. Стойността и размерът на дадения обект определя дали единствено инсталацията на СОТ система е достатъчна или той се нуждае от специализирана охрана, която да го наблюдава и предпазва в случай на нужда.

Изборът на СОД често е най-добрият вариант, тъй като охранителният екип ще има информация за състоянието на мястото и ще реагира бързо и адекватно при поява на евентуални проблеми.

София жк. Надежда 4 бл.445 вх.А

 0877625878